Ahır İşletmelerinde Buzağı Doğumları Başladı
Ahır İşletmelerinde Buzağı Doğumları Başladı
Ahır İşletmelerinde Buzağı Doğumları Başladı
Ahır İşletmelerinde Buzağı Doğumları Başladı
2024 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde doğumları başlayan buzağı ve kuzuların , oğlakların dünyaya gelmesiyle birlikte üreticilere, devlete ve veteriner hekimlere önemli görevler düşmektedir.
Yavru ölümlerini en aza indirmek için bilinçlendirmenin ve işletme şartlarının iyileştirilmesinin hayati önem taşımaktadır.
Hedefimiz bu yıl '0' buzağı, kuzu ve oğlakların can kaybı olmasıdır.
2025 yılına çok az zaman kalması , doğumları başlayan buzağı ve de kuzular ülkemizde büyük bir heyecanla dünyaya geliyorlar. Ülkemiz için son derece önemli olan bu doğumlarda can kayıplarını minimize etmek için üreticilerimizin, devletimizin, veteriner hekimlerin üzerine düşen bir kısım önemli görevler vardır.
Uzun yıllar yapılan bilimsel gözlemler sonucunda buzağı sağlığında en önemli ve aynı zamanda en problemli dönemin doğumdan sonra 3-4 haftalık yaşam süresi olduğu belirlenmiştir. A.B.D'de buzağı ölümlerinin %66 si Fransa da %6 sı bu dönemde oluşur. Doğum sonrası ilk 3-4 hafta içerisinde dikkat edilmesi gereken kritik kontrol noktaları şunlardır.
* Ağız sütü kolostrum kalitesi ve beslenmesi
* Buzağı ve kuzu beslenmesi
* ishallerin yönetimi
* sütten kesme
Ahır işletme sahipleri doğum yapacak hayvanı mümkünse işletmedeki doğum ünitesine götürmeli, belli periyotlar da kontrol etmeli, ünitelerin standartlarını oluşturmalıdır.
Doğumdan sonra küpe, aşılama programını başlatmalıdır. Can kayıplarını en aza indirmek için üreticilerimiz bilinçlenmelidir. Veteriner hekim odalarının gerekse bölgemizdeki Veteriner Hekimlerin bilgilendirme toplantılarına katılma konusunda gerekli önemi vermek öncelikle ahır işletme sahiplerinin kendi menfaatlerinedir. Dolayısıyla ülkemizin menfaatinedir.
Yavru kayıplarını en aza indirmek için beslenme barınma şartları temizlik vb. işletmeye bağlı olumsuzlukları en kısa sürede yok etmeliyiz.
Buzağı ve kuzular için annesini emme işlemi en doğalıdır. İmkanlaruygunsa annesini emmesi, yok değilse biberonla anne sütünü içirebilir. Biberonun temizliği ve de düşük hava sıcaklığında sütün sıcaklığı çok önemlidir. Sütün sıcaklığının 1-2 derce düşmesi buzağı ya da kuzunun ishal olmasına vaktinde müdahale edilmemesi ölümüne yol açar. İşletmelerde hava ceyranı, rüzgar kar, yağmur, vb. kuzu ve buzağının üzerine yağmamalıdır.
Ayrıca işletmelerde her tarafı sıkı, sıkıya izole edilip havasız bırakılmamalı; yeterli bir havalandırma mutlaka olmalıdır. En iyi havalandırma çatıdan yapılan havalandırmadır. İşletmede gübreden oluşan amonyak metan gazları hayvanlarda et süt verim kaybına solunum sistemi hastalıklarına neden olur. Bu yıl ülke hedefimiz "0" buzağı ve kuzu , keçi can kaybı olmalıdır. Saygılarımla…
Mustafa YILDIZ
Veteriner HEKİM
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.