Aile Hekimliğinde Dijital Entegrasyon Sistemine Geçildi

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kayhan Özdemir, dijital entegrasyon sistemi ile birlikte vatandaşlarımızın öncelikle aile hekimlerine başvurmaları halinde hastanelerde verilen sağlık hizmetlerine erişimlerinin artık daha kolay olacağını ifade etti.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kayhan Özdemir, Adapazarı Korucuk Aile Sağlığı Merkezi’ni ziyaret ederek 1 Ocak itibariyle hayata geçirilen dijital dönüşüm ve entegrasyon sistemiyle ilgili sahada incelemelerde bulundu.

Birinci basamakta yer alan aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti veren hastanelerle dijital entegrasyonu sayesinde iletişimin ve kurumlar arası koordinasyonun artacağını ifade etti.

Dijital Entegrasyon Sistemi

Korucuk Aile Sağlığı Merkezi hekimleriyle bir araya gelerek sistemle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özdemir, şu bilgileri paylaştı: “Aile hekimlerimiz ve sağlıklı hayat merkezlerimiz ile hastanelerimiz dijital olarak entegre oldu.

Bu sistem sayesinde aile hekimlerimiz; röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi radyolojik tetkikleri ve daha öncesinde aile sağlığı merkezlerinde yapılamayan belirli kan tahlillerini hastanelerden doğrudan talep edebilecek. INR diye adlandırdığımız kan sulandırıcı takibinde kullanılan önemli bir tetkikimiz de bu sistem sayesinde, artık uzman hekimlere randevu alınmaksızın istenebilmekte.

Hastalarımızın bu sonuçları aile hekimlerimizin ekranlarında görüntülenebilecek. Benzer biçimde hastanelerdeki uzman hekimlerimiz de birinci basamak hizmet ihtiyacı olan hastalarını sağlıklı hayat merkezlerine yönlendirebilecek.

Hekimlerimiz hastalarına ait tıbbi bilgileri sistem üzerinden görüntüleyebilecek.”

Hasta Takibi Ve Yönlendirme

Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastalar için belirlenen kontenjan dahilinde hastanelerden randevu alabileceğini belirten Doç. Dr. Kayhan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aile Hekimlerimiz, kullandıkları aile hekimliği bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden bilgi notu düzenleyerek hastalarını hastanedeki uzman hekimlerimize yönlendirebilecek.

Vatandaşlarımız da tüm sonuçlarını kendi e-Nabız profillerinde görebilecek. Aile hekimlerimiz uygun gördükleri hastalar için hastanelerde ileri tetkikler isteyebilecek ve hastalarımız için ikinci ve üçüncü basamak hastanelerde ilgili branşlara randevular oluşturarak uzman hekimlerimize yönlendirebilecekler.

Dijital entegrasyon sisteminin tüm sağlık çalışanlarımıza ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.’’