"İstihdam Kurulunun Gündemi Engelli Bireyler Oldu
Sakarya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Nisan ayı olağan toplantısının gündemi engelli bireylerin istihdamı oldu.
Düzenlenen toplantıda, İlimizde istihdam edilen engelli sayıları ile çalışma hayatındaki engellilerin hakları ve karşılaştıkları sorunlar değerlendirildi. Düzenlenen toplantıda 2022 yılı sonu itibariyle istihdamdaki engelli sayısının 3.836 kişiye ulaştığı belirtildi.
Bunun yanında, Sakarya’nın güncel istihdam verileri de paylaşıldı. İŞKUR’a yılın ilk 3 aylık döneminde işverenler tarafından 12.005 kişilik işgücü talebinde bulunulduğu, Kurum aracılığı ile de 6.679 kişinin işe yerleştirildiği ifade edildi. Ayrıca, bir işverene bağlı olarak sigortalı çalışan sayısının 273.398’e ulaştığı ve BAĞKUR ile Emekli Sandığına tabi sigortalı sayıları ile birlikte toplam sigortalı çalışan sayısının da 348.838 kişi olarak gerçekleştiği belirtildi.
Sakarya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Nisan-2023 olağan toplantısı Vali Yardımcısı Selda DURAL başkanlığında gerçekleştirildi. Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri ile sosyal tarafların katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, engelli istihdam faaliyetleri, engellilere yönelik teşvik ve destekler ile 2023 yılında engellilere yönelik yapılması planlanan çalışmalar görüşüldü. Ayrıca, İlimizin 2023 yılı ilk 3 aylık istihdam rakamları ile yeni açılan veya açılacak olan sanayi kuruluşlarının işgücü talepleri, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.
Engellilere sağlanan istihdam teşvik ve desteklerinden yararlanın…
Sakarya Vali Yardımcısı Selda DURAL; “engelli bireylerin çalışma hayatında yer alması, kanunla düzenlenmiş olup İş Kanunu gereği çalışan sayısı en az 50 ve üzeri olan özel sektör işyerlerinin en az % 3, devlet kurumlarının ise % 4 engelli işçi çalıştırması zorunludur. Ayrıca, bu oranların üzerinde engelli çalıştıran işverenlere sigorta prim teşviki sunulmaktadır. Bunun yanında, doğuştan veya çalışmaya başladıktan sonra engelli duruma düşenler içinde, vergi indiriminden veya malulen emeklilik imkânları bulunmaktadır. Dolayısıyla, engellilerimizin devletimizin sunduğu avantajlardan yararlanabilmeleri için, istihdama katılabilecek durumu olan 18 yaşını dolduran engelli bireylerin sigorta girişlerinin olması büyük önem taşımaktadır. Zira engellilerimiz normal bireylere göre çok daha az sigorta primi ve yine çok daha az yıl şartı ile emekli olabilmektedirler. Bu nedenle, işverenlerimizin ve iş arayan engellilerimizin bu teşvik ve desteklerden haberdar olmaları ve yararlanmaları uygun olacaktır” ifadesinde bulundu.
Diğer taraftan, düzenlenen toplantıda, istihdama katılma imkânı bulamayan, 18 yaşını dolduran engelli bireylere gerekli görüldüğü takdirde maaş bağlanmakta, sosyal yardımlardan yararlandırılmakta ve engelli bakımını üstlenen kişilere maddi yardım yapılabilmekte olduğuna yer verildi. Ayrıca, çalışma hayatında yer alan engelli bireylerin, işyerinde rahat çalışmalarına imkân vermeyen fiziksel engeller, kendilerine yöneltilen tutum ve önyargılar ile istihdam edilebilmelerinin önündeki engeller gibi sorunlar da görüşüldü.
Engelli istihdam sayısı 3.836 kişiye ulaştı.
Sakarya’nın engelli istihdam verilerini paylaşan İŞKUR İl Müdürü Tekin KAYA, “Engelli bireylerin istihdam edilmeleri durumunda toplumsal yaşama katılımları daha kolay olmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın işgücünden yararlanmak, Ülkemizin iş gücünün verimini de artırmaktadır. İlimizde İş Kanunu kapsamında işverenlerimiz tarafından istihdamı sağlanan engelli sayısı 2022 yılı sonu itibariyle 3.836 kişiye ulaşmıştır. Ayrıca, sadece 2022 yılında istihdama katılan engelli sayımız 1.116 kişidir. Bunun yanında, 2023 yılının ilk 3 ayında da 332 engellimiz istihdama katılmıştır” değerlendirmesinde bulundu. Toplantıda yapılan sunumda, Sakarya İŞKUR’a 2023 yılı ilk 3 aylık dönemde işverenler tarafından 12.005 kişilik açık işgücü talebinin iletildiği, söz konusu dönemde Kurum aracılığı 6.679 kişinin işe yerleştirildiği ifade edildi. Yine bu dönemde, 1.220 kişinin İŞKUR’un kurs ve programlarından yararlanarak iş ve meslek sahibi olduğu ve programlara katılan kişiler için de yaklaşık 16 milyon TL ödenek kullanıldığı belirtildi.
İŞKUR’a iletilen işgücü taleplerinin yetirince karşılanamadığı, karşılanamama sebepleri olarak, yeteri kadar işgücünün bulunamadığı ve sanayi mesleklerinde eğitimli veya nitelikli işgücünün bulunmasında zorluk çekildiği değerlendirmesinde bulunuldu. Sorunun çözümü ile işverenlere yeteri kadar işgücü desteği sağlanabilmesi için alınması gereken tedbirler değerlendirildi.
Sigortalı çalışan sayısındaki artış devam ediyor…
Toplantıda yapılan sunumlarda, sigortalı çalışan sayısındaki artışında devam ettiği belirtilerek Ocak- 2023 ayı itibariyle Sakarya’nın bir işverene bağlı olarak çalışan (4/A kapsamındaki) sigortalı sayısının 188.150 si erkek ve 85.248’i de bayan olmak üzere 273.398 kişiye ulaştığı paylaşıldı. Bunun yanında, işyeri sahibi, esnaf (4/B-Bağ-Kur’lu olarak) çalışan sayısının 38.586 kişi ve Emekli Sandığına tabi sigortalı sayısının da 36.854 olarak gerçekleştiği ve toplam sigortalı sayısının da 348.838 kişiye ulaştığı belirtildi.
Düzenlenen toplantı, İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yürütülmekte olan mesleki bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmalarının görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi." denilmektedir.