Mühendislik Fakültesinden TÜBİTAK 1002-B Projesi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Zeki Özyurt’un yürütücülüğünü yaptığı, doktora öğrencisi Ömer Fatih Sancak’ın araştırmacı olduğu “PET Granül İkamesinin ve Lifli Polimer Sargının Betonarme Kolonların Tekrarlı Yükler Altındaki Davranışına Etkisi” isimli proje, “1002-B Acil Destek Modülü” kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Doç. Dr. Muhammet Zeki Özyurt, artan plastik atık sorununa çevresel ve yapısal bir çözüm sunmayı amaçladıklarını belirterek, projenin PET atıkların inşaat sektöründe sürdürülebilir bir malzeme olarak kullanılabilmesine katkı sağlayabileceğini belirtti. Doç. Dr. Muhammet Zeki Özyurt ve doktora öğrencisi Ömer Fatih Sancak yapmış oldukları ön deneylerde, yapı malzemesi olarak betonda plastik granül ikamesi ve lifli polimer sargının denendiğini, plastik ikamesinin betonun çeşitli mekanik özellikleri üzerindeki olumsuz etkilerini lifli polimer sargının telafi ettiğini ve ikamesiz betona göre mekanik özelliklerini daha yukarı çıkardığını tespit etti. Benzeri bir etkinin, donatılı bir betonda ve yapısal bir eleman olan kolonlarda meydana gelip gelmeyeceği araştıracak.

Projenin temel hedefinin PET atıkları betonarme kolonların yapımında kullanarak ve kolonların etrafını lifli polimer sargı ile sararak betonarme yapıların deprem benzeri tekrarlı yükler altındaki performanslarını artırmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Muhammet Zeki Özyurt, bu yöntemle üretilen betonarme kolonların, geleneksel yöntemlerle üretilen betonarme kolonlara göre daha yüksek enerji emme kapasitesine sahip olmasının ve daha az hasar görmesinin amaçlandığına dikkat çekti.