'Ramazan’da Adapazarı, Adapazarı’nda Ramazan' Söyleşisi

Millî Eğitim Bakanlığının öncülüğünde başlatılan Sakarya Öğretmen Akademileri kapsamında açılan Şehir ve Kültür Akademisinde ‘Ramazan’da Adapazarı, Adapazarı’nda Ramazan’ konulu sohbet programı büyük beğeni gördü.

 Alicanlar Konağı’nda düzenlenen programda Eski Milli Hakem, Beden Eğitimi Öğretmeni, Eski Beden Terbiyesi İl Müdürlerinden Erdoğan Çamlıyurt çocukluğundaki Adapazarı’nı ve Adapazarı’ndaki Ramazan günlerini anlattı.

 Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmen akademileri şehir kültürü akademisinde TYB Sakarya Şubesi Başkanı Yazar Fahri Tuna ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni İsmail Tekdal’ın yönetmenliğinde gerçekleştirilen programda 1944 Adapazarı doğumlu Erdoğan Çamlıyurt’un anlattıklarıyla hepimizi eski Adapazarı günlerine götürdü.

 Adapazarı’nın eski dönemlerindeki delikanlıbaşılarından olan Erdoğan Çamlıyurt hocamız büyük keyif veren ‘Adapazarı’nda Ramazan, Ramazan’da Adapazarı’ konulu söyleşide şunları aktardı. 

 “Bizim çocukluğumuzda (1950 ve 60'larda) Adapazarı 25-30 bjn nüfuslu, hemen herkesin birbirini tanıyıp sevdiği, sofralarında yüzde 80 Manav/yerli yemeklerinin yenildiği bir şehirdi. Babam Şair Faruk Nafiz Camlıbel'in amca torunudur. Üsküdarlıdır. Annem ise Adapazarı yerlisi, Manavdır. Çok güzel Manav yemekleri yapardı. Ramazan’da erişteleri, yufkaları, kuskusu, tiriti şahane yapardı. Ramazan sofralarındaki, ekmek kadayıfı, yassı kadayıf dediğimiz şaklak tatlısı, bir de bizim Manavların muhteşem Kıvırma (kabak) tatlısını unutamıyorum.

 Sahur sofralarının olmazsa olmazı halkaydı; içine bazen lor, bazen peynir bazen de kıyma koyardı anneciğim. Yanına da kayısı veya şeftali kompostosu... Tadına doyamazdık sahur yemeklerinin de.

 Mahallede, hali vakti iyi olan Açıkeller ve Ahmet Arslan gibj aileler, hiçbir komşuyu ayırmadan herkese evlerinde iftar verirdi. Bu iftar sofralarında bol miktarda haşlama et ve çeşit çesit tatlılar bulunurdu.

 Varlıklı aileler, Ramazanda bazı akşamlar, bütün komşularına haşlama et gönderirdi. Bahçelerinde çeşit çeşit yemişlerin olduğu iki katlı evlerde geçen çocukluğumuzda yaşadığımız Adapazarı tam bir masal şehri gibiydi.”

 'Bugün ne ibadetin tadı kaldı, ne ramazan sofralarının, ne de komşulukların' diyen Spor Adamı Erdoğan Çamlıyurt, yine de gelecekten umutsuz olmamak gerektiğini söyledi.

 Katılımcı öğretmenlerin sorularıyla gelişen ve yaklaşık iki saat süren söyleşinin sonunda Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü adına programın yönetmenlerinden İsmail Tekdal konuk Erdoğan Çamlıyurt'a teşekkür belgesi ve çiçek takdim ederken, Yazar Fahri Tuna'nın hediye getirdiği Adapazarı Ramazan Halkası, Çamlıyurt'un gözlerini yaşarttı.