El sanatları ustaları buluştu
El sanatları ustaları buluştu
El sanatları ustaları buluştu
El sanatları ustaları buluştu
Sakarya’da düzenlenen El Sanatları Usta Öğreticileri eğitim kapsamında ilki düzenlenen “Sanatkârlar Buluşuyor” proje etkinliğine Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı, el sanatı usta öğreticileri ve birçok şehirden çok sayıda Halk Eğitim Merkezi el sanatları eğitmenleri katıldı.
Eğitime katılan Halk Eğitim Merkezi El Sanatları Eğitmen Hocaları, Kültür Bakanlığına bağlı, el sanatı usta öğreticileri tarafından daha detaylı eğitim, tecrübe ve istihdam üzerine uygulamalı eğitim verildi. Eğitime katılan katılımcılar yeteneklerini ortaya çıkarma ve çalışmalarını geliştirme fırsatı da buluyor.
Eğitimin içeriği tamamen el işi işlenerek yapılan, kültürel çeşitliliğin korunmasına kültürler arası diyalogun geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen eğitimde sanatseverlerle buluştu.
Sakarya’da ilki düzenlenen eğitimde, daha sonra yurt genelinde çeşitli illerde yapılacak ve yurt dışında geleneksel el sanatları tanıtılacak.
Proje departmanı eğitimci hoca Meryem Şengül, bu proje 2013 yılından beri hayal kurduğumuz bir projeydi. Bu projeyi Sakarya’da aktifleştirdik, çevre illerden gelen, kültür bakanlığı sanatçısı ustalarımız usta eğitimcilerimiz, halk eğitim hocalarımızın bugün eğitimimizi gerçekleştirdik.
Eğitimimizin içeriğinde tamamen el işçilikleri ve kendilerini bir meslek haline getirebilecek şekilde bırakmak istedik, eğitimlerimizin birinci durağı Sakarya'ydı İkinci durağımız Bursa ve sonra İstanbul projemiz gereği ülke içinde çeşitli yerlere gidip eğitim vermek.
Amacımız tecrübelerimizi yıllar boyu birikimimizi hocalarımızla paylaşmak ve onlar için en iyisini öğretmek, bunu başarabilirsek çok mutlu oluruz ulaşabileceğimiz yerlere ulaşmak istiyoruz. Hedefimiz büyük. Nasip olursa yurt dışına da gitmek istiyoruz.
Bu ülke eğitimimiz uygulamalı Tunus'tan bir tel sanatın hocamız geldi. O gerekli eğitimleri verdi. Çanta kaplamamız oldu. Çok verimli bir çalışma oldu. Herkes çok mutluydu, biz de çok mutlu olduk.
Geleneksel mirasımızı burada uygun bir şekilde gösterme fırsatını bulduk dedi.
Kültür Bakanlığı somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı eğitmen Ödül Deren Zayene, şu anda günümüzde sanatlarımız maalesef eski sanatlarımız özellikle kendi popülaritesini yitirdiği için gençlere yönelik fazla çalışma olmuyor ve unutuluyor bundan dolayı Halk Eğitim hocalarımıza bunun derslerini vererek onların da bu alanda tekrar yeni dersler açarak gençlerimize de işte ilgilenen hanımlarımıza da öğreterek bu sanatı devam ettirmelerini sağlamaya çalışıyoruz.
Uygulamalı olarak workshop şeklinde bütün teknikleriyle, incelikleriyle veriyorum, normalde örneğin bir kursiyer her ay devam ederken yavaş yavaş öğrenirken burada hızlandırılmış halk eğitim hocalarına veya yetenekli olanlara tüm incelikleri, tüm ayrıntılarıyla, tam tekniklerini vererek bu devam ettirilebilecek şekilde bir ders veriyoruz.
Daha sonra takıldığı yerlerde yine bana sorup detaylarını tekrar öğrenebilecekler. Yani sadece burada dersini verdim bitti bir olay değil, İleriye yönelik tamamen bir eğitim çalışması, İnşallah öyle bir hedefimiz var. Bu Sakarya'daki bir başlangıç oldu. Meryem Hanım sağ olsun böyle bir başlangıcıyla tüm hocalarının hayalindeki bir şeydir bu. Ama kendisi bunu harekete geçirdi ve hayata soktu ve bu şekilde de devam ettireceğiz inşallah. Diğer şehirlere de gitme planları var Bursa bildiğim kadarıyla maalesef o tarihlerde ben burada olmadığım için onlara ben katılmıyorum. Burada olduğum tarihlerde katılacağım inşallah dedi.
Kültür Bakanlığı kültürel miras taşıyıcısı eğitmen Nimet Berberoğlu, bu bir yetenek işi geleneksel Türk el sanatlarınızı aslında nesiller nesile aktarmak için biz bu yola çıktık. Hatta sadece Türkiye'de değil yurt dışında da tanıtmak istiyoruz. Bunun ilk ayağı olarak Sakarya'da buluşmaya karar verdik.
Bu arada ben tel kırma alanında kültürel kültür bakanlığına bağlı kültürel miras taşıyıcısıyım biz dekoratif el sanatlarını sadece sandıklarla kalsın istemedik dekoratif aksesuarlar olarak da kullanılsın istedik. Bunun da ciddi bir pazarı var. Biz de buradan ele alalım istedik ve bu şekilde devam ediyoruz.
Halk Eğitim Merkezi eğitmen hocası Zeynep Özoğlu, Evet Kültür Bakanlığı hocalarımızdan da çok değerli hocalarımız da geldi buyurdular. Sanatçılar sanat eseri. Onlardan da ders aldık Böyle bir ortamı anlatmaktan daha ziyade yaşamalarını diliyorum. Evet uygulamalı aldım. Bu bir sevgi, aşk, sevda diyelim, boncuk, iş ve el emeği. Çok mutlu oluyoruz böyle bir ortamlarda bulunurken. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi.
Gebze Halk Eğitim Merkezi eğitmen hoca Fatma Kabaoğlu, kağıt oyasını merak ediyordum. Eee öğrenmek ve öğrencilerime öğretmek istediğim için buradayım. Eee sabah başladık. Bayağı bir yol aldık. Güzel şeyler öğrendiğimi düşünüyorum. Yani tabii ki yani bilmediğiniz teknikleri öğrendik. Tunus’tan gelen hocamızı Türkiye'de sadece kâğıt oyasını sadece hocamız biliyordu ve ondan eğitim alma fırsatını buldum inş Allah biraz kendimi geliştirerek öğrencilerime de bu tekniği göstereceğim, bu eğitim bizim için çok ta faydalı olduğunu söylüyorum dedi.
Melek Sofuoğlu Akyazı Halk Eğitim Merkezi eğitmen hoca, Sakarya Akyazı Halk Eğitim Merkezinde hocalık yapıyorum. Kültür Bakanlığımızın uygun sanatkarlar buluşması adı altında bizleri çok güzel eğitim fırsatı geldi ve biz de bunları kaçırmadık çok güzel şehir dışından hocalarımız geldi. Tunus'tan geldi. Bizler çok güzel faydalandık. Neler öğrendiniz bunu? Iıı burada kar kırma vardı. Broş yapımı vardı. Çok güzel soğuk porselen tahta baskı, sokak baskıları, çok çeşitli etkinlikler vardı uygulamalı olarak öğrendik ve çok güzel memnun kaldık. Çok teşekkür ederiz.
Eğitmen hoca Nurce Nurcan Aydoğan, Eğitim nesil baştan başladık. Bir broş nasıl yapılır En ince ayrıntısına kadar yaptık ve günü sonunda ürünü elimize aldık. Ha evet uygulamalı olarak eğitimi o eğitim için de malzemelerini de tanıdı öğrenciler o eğitimi yaparken çok mutlu olduklarını da fark ettik. Bu da bize tabii ki ayrıca mutluluk verdi dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.