Hizmet İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulunda Buluştu
Hizmet İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulunda Buluştu
Hizmet İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulunda Buluştu
Hizmet İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulunda Buluştu
Hizmet İş Sendikası Genişletilmiş Başkanlar Kurulu,Hak İş Konfederasyon Başkanı, Hizmet İş Genel Başkanı Mahmut Arslan başkanlığında gerçekleştirildi.
Genişletilmiş Başkanlar Kuruluna Hak İş Sakarya İl Başkanı Hizmet İş Sakarya Şube Başkanı Mehmet Mesut GÖKDEMİR ve Başkan Yardımcıları’da katılım sağladı.
HAK-İŞ Yönetimi ve kardeş sendikaların Genel Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantıda çalışma hayatının mevcut sorunları değerlendirildi ve HAK-İŞ’ in kamuoyuna sunduğu çözüm önerileri bir kez daha başlıklar halinde sunuldu. HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, çalışma hayatı ve gündemi değerlendirirken Konfederasyon olarak Türk çalışma hayatına nefes aldıracak faaliyetlere aralıksız devam edilmesi gereğini vurguladı.
“Vergi Sisteminde Adalet Sağlanmalı”
Vergi konusunda bir adaletsizlikle karşı karşıya olunduğunun altını çizen Arslan, HAK-İŞ’ in çözüm önerilerini sıraladı. Arslan, ücretlilerden kesilen vergilerin kısa vadede bir üst dilime geçme uygulaması yerine geniş bir yelpazeye yayarak vergi dilimi düzenlemesi yapılması, kriz dönemlerinde verginin yüzde 10 ile sınırlandırılması, aile yükümlülüklerine göre bir vergi düzenlemesi yapılması, işverenlerde olduğu gibi işçilerde de özellikle temel tüketim harcamalarının vergiden düşülmesi, verginin adil paylaşımı ve dağıtılması konularında yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.
“Tartışılması Gereken Asgari Ücretin Ne Olacağı Değil Nasıl Oluşturulacağıdır”
Genel Başkanımız Arslan, asgari ücret tartışmaları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, “Tartışılması gereken asgari ücretin ne olacağı değil nasıl oluşturulacağıdır” dedi. Arslan, bugünkü asgari ücret tespit komisyonun yapısından sağlıklı sonuçlar çıkamayacağını, 1970’li yılların mevzuatıyla gerçekleştirilmiş yapının temsiliyetinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, “İlk düğmeyi yanlış iliklerseniz hep yanlış gider” benzetmesinde bulundu.
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değiştirilmesi ile sağlıklı sonuçlar elde edilebileceğini de ifade eden Arslan, “Daha çok katılımcı, daha fazla kapsayıcı ve daha geniş kitleleri içine alan bir model ortaya çıkarabilirsek asgari ücret tespiti yapıldığı zaman toplumun geniş kesiminin ‘evet bu bizim için yeterlidir’ dediği bir noktaya gelebiliriz. Aksi halde bugünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonu mevzuatıyla bir ay süreyle maalesef bir komedi izliyoruz” dedi.
“Emeklilik Sistemi Adaletten Uzak”
HAK-İŞ olarak, ‘Emeklilik Sisteminin Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu’nu 6 Kasım 2024 tarihinde bir basın açıklaması ile de yeniden gündeme getirdiklerini belirten Arslan, “Emeklilik sisteminin mevcut yapısı işçiler ve emeklilik hakkı kazanacak olanlar için adaletsizliklerle dolu. Özellikle daha fazla prim ödeyen kişilerin daha düşük maaş almalarına sebep olacak bir adaletsizlik var. 2024 yılında emekli olmayı planlayan ancak emekliliğini erteleyen bir çalışan 2025’te emekli olması durumunda %35 oranında bir kayıpla karşılaşacak. 2025 yılında emeklilik hakkını elde edecek olan için büyük bir sıkıntı var. Bu sene emekli olamıyor. Emeklilik hakkı gelmemiş, 2025 yılında emekli olduğu zaman da bu sene emekli olana göre yüzde 35 gelir kaybına uğruyor. Bu haksızlık, bu adaletsizlik çünkü daha fazla prim ödüyor. Daha çok prim ödeyen yüksek emekli maaşı almalı” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.