Sakarya Kent Şurası Nisan Ayı Toplantısını Yaptı
Sakarya Kent Şurası Nisan Ayı Toplantısını Yaptı
Sakarya Kent Şurası Nisan Ayı Toplantısını Yaptı
Sakarya Kent Şurası Nisan Ayı Toplantısını Yaptı
Sakarya Kent Şurası 129. Toplantısında Sakarya ilinin kentsel ölçekte yeni yaklaşımlara gereksinimi gündem oldu
Kent Şurası 129. toplantısını, Şura Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu öncülüğünde 36 üyenin katılımı ile gerçekleştirdi.
Toplantıda gündem değerlendirmesinin yanı sıra üyelerin Sakarya için istekleri ve önerileri dile getirildi.
Kent Şurası Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu “
Sakarya ilinin Geleceği İçin Kimlik ,Koruma , Kalite , Kamusal Alan ,Kapasite , Kaynak, Kalkınma, Karma Kullanım , Kümelenme , Katılım, Kurgu, Kentsel Strateji konularını benimseyen idarelere ihtiyaç vardır. Sakarya ilinin en önemli sorunları olan;- Yapı Kalitesi- Yaşam Kalitesi risklerinin azaltılması, kentler ve bölgeler arası eşitsizliğin ortadan kaldırılması için kentsel ve bölge ölçekte yeni yaklaşımlara gereksinim bulunmaktadır.
Günümüz kentleri farklılaşan kimlikleri ve özellikli temalarla öne çıkmaktadırlar. Örneğin, Sağlık Kenti, Spor Kenti, Finans Kenti, Bilgi Kenti, Kültür Kenti vb. tanımlamalar, kentlerin, aynı zamanda, bütçeleri, kaynakları, program ve projeleri, işbirlikleri vb. konuları yönlendiren bir çerçeve sunmaktadır. Kentlerin gelişimi çok boyutlu olduğundan, kentin kimliğini etkileyecek faktörler de çok boyutludur. Tarihi, toplumsal, ekonomik ve kültürel yapı, kimliği biçimlendiren ana etkenlerdir. Ayrıca, gelenekler, sanayi, tarımsal üretim, topografya, iklim, çevresel veriler, anıtsal yapılar, morfolojik özellikler de kimliği etkileyebilir
Kentlerimizin kapsamlı dönüşümü sürecinde kültürel ve doğal değerler öncelikli olarak yer almalıdır. Kentlerimizin pek çoğunda bulunan zenginlikler ve değerler; tarihi, kültürel ve doğal değerlerimizin iyi yönetimi konusunu gündeme getirmelidir
Sakarya ili Yöneticileri Kentlerin dönüşümü ve gelişimi sürecinde ekonomik canlılığın sağlanması ve bölgesel ölçekten yerel ölçeğe kadar tüm seviyelerde kaynak yaratılması için hem finansman, hem insan, hem de doğal kaynakları yeniden ele alınmalıdır."dedi
Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlik, akademisyenler ve öğrencilerin bir araya geldiği, samimi bir atmosferde soru-cevap etkileşimiyle devam etti.
Geri dönüştürülmüş su kullanmak gereklidir
Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, İklim değişikliği mücadelesinde geçmişten günümüze alınan önlemleri ve karşılaşılan eksiklikleri detaylarıyla açıklarken COP 28 ve 2023 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda gündem olan kritik kararları da ele aldı. Ayrıca bireylerin katkı sağlayabileceği, küresel anlamda önemli bir rol oynayan bireysel elektrik ve su tasarrufu önerilerinden söz etti.
Yiğit, “İklim krizi nedeniyle önümüzdeki dönemlerde kuraklığın daha da artacağını düşünürsek insanların bu konuda çok daha bilinçli olması gerekiyor. su kullanımı ve su tüketimi Özellikle geri dönüşüm olmak üzere çok su kullanan endüstrilerde “Geri dönüştürülmüş su kullanmak gereklidir. İnsanların bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde su kaynaklarını yönetemeyiz” dedi.
Haluk AKBAY- Eğitim, bireylere sağladığı özel yararlar yanında, toplumsal açıdan yaratmış olduğu dışsallıklar nedeniyle de ülkelerin ekonomik kalkınmalarında önemli bir rol oynamaktadır.Bireylerin eğitim seviyesi yükseldikçe nitelikli işgücü teminindeki sıkıntılarda aşılmakta, bilimsel ve teknolojik yenilikler hız kazanmaktadır.
Emeğin verimliliğinin artması sonucu, milli gelir düzeyi hızla artmakta, yaratılan gelir daha adil paylaşılır hale gelmektedir
Eğitim düzeyi artan toplumlarda yönetimler daha demokratik bir nitelik kazanır. Ekonomik ve siyasal istikrar sağlamak kolaylaşır suç işleme oranları düşer.
İnsan kaynağının, özellikle sosyal iyileşmeye ve buna bağlı olarak ekonomik gelişmeye katkısı oldukça büyüktür. Eğitime yapılan yatırımların geri dönüş hızı fiziksel sermaye yatırımından daha yüksek olur.
Eğitim iktisatçılarına göre; ekonomik kalkınmanın temel noktası bireylerin eğitimleridir.
Güney Kore savaştan tamamen yıkılmış ve dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline gelmiş olarak çıkmıştır.
Aradan geçen 74 yıl içinde ülkenin sosyal-ekonomik özellikleri ve uygulamış oldukları kalkınma politikalarına göre şekil almıştır.
Öncelikle eğitim başta olmak üzere mesleki eğitim ile nitelikli işgücü sayesinde AR-GE ye verdikleri önemli yatırımları sayesinde bilim ve teknoloji alanında başarılı çalışmalar yaptılar.
İleri teknolojili yüksek katma ürünlerin üretimine ve ihracatına önem vererek günümüzde tüm dünyaya yüksek teknoloji satar hale gelmiştir.
Dünyaca ünlü; Samsung, LG, Hyundai, Kia Motors, SK Group, Korean Air, Asiana Airlines markaları mevcuttur.
Eğitim ve kalkınmaya ilişkin başlıca göstergeler ülkeler bazında ele alındığında ülkelerin eğitim düzeyi ile kalkınma düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu anlaşılmaktadır."dedi
Yerel yönetim işi tüm yönetimler gibi istişare işidir
Mehmet ÇATALBAŞ, “1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na geçici bir madde eklendi. MERSİS sistemine bilgi girilmesi gerekiyor. Benim de başkanlığını yaptığım Karasu Küçük Sanayi Sitesi Koop. gibi çok eski koop. var ve üyelerimizin bilgileri var. Ancak bu MERSİS sistemi birçok bilgiyi istiyor. Bunu da halledemeyen ve hata ile karşılaşan kooperatifler var ve ek süre verilmesini istiyoruz. Karasu sanayi sitemizin cami ve imar problemleri vardı. Gerekli yerlere gönderdik, yakından takip ettik ama sonuç alamadık. Sanayinin imarı iptal oldu. Kooperatifimize ait 147 dönüm arazimizin 60 dönümü sanayi sitesi olarak kullanılıyor, kullanımda olmayan kalan yerler alınsın 60 dönümün imarı dursun dedik ancak yine reddedildi. Davaya gittik, davalar devam ediyor. Mahkeme bana celp gönderdi. Dava konusu iptal edildi. İstanbul Üniversitesi’nden bilir kişiler geldi. Yerinde incelediler ama ilgili belediye bu raporlara da itiraz etti.” dedi.
Sakarya Karasu Sanayi Sitesi’nin cami ve imar konusunu çözeceği yere sorun haline getiren Belediye Başkanı İshak Sarı ‘ kendiside bir hukukçu Başkan olmasına rağmen ve halkın sorunlarını çözeceğim vaatlerinde defatlarca söylemesine rağmen aksini yapıp bazı işleri kişiselleştirdiği görülmektedir ve buna rağmen Karasu Esnafı hakkını hukuk mücadelesi vererek Halkın seçmiş olduğu Belediye Başkanının yanlış tutumu karşısında haklılığını mahkeme kooperatif lehine karar verdiğinde Karasu yu yöneten Başkan İshak Sarı’nın ben yaparım anlayışı engellenmiş oldu. Yerel yönetim işi tüm yönetimler gibi istişare işidir istişareye kapalı olan Başkanlar kaybetmeye ve kaybettirmeye Muvaffakiyetsiz’dir
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.